Spring naar inhoud

Gasopslag is één van de kerntaken van Gasunie

Sneeuw, ijs op de vijvers of gewoon een stevige wind… als het buiten koud is, willen de meesten van ons een lekker warm huis. Iedereen zet tegelijk de verwarming aan. Op zulke momenten is de vraag naar gas vaak groter dan het aanbod. Om toch genoeg gas te kunnen leveren, zijn er in Nederland een aantal gasopslagen. Ook Gasunie heeft een gasopslag: EnergyStock. Zo’n gasopslag is als het ware onze spaarpot vol aardgas. Met dit extra gas achter de hand weten we zeker dat we genoeg energie kunnen leveren. Ook in koude periodes, als het niet waait of als de zon niet schijnt.

Aardgas in holtes in zoutlagen

De opslag van ons aardgas gebeurt in Zuidwending in Groningen. Het bedrijf achter onze gasopslag heet EnergyStock. Gasunie is de eigenaar van dit bedrijf. EnergyStock is de enige gasopslag in Nederland waar we aardgas in holle ruimtes in zoutlagen bewaren. Deze holtes worden ook wel cavernes genoemd. We gebruiken vijf van zulke cavernes, elk op ruim een kilometer diepte in de grond. Elke caverne is 300 tot 400 meter hoog en 50 tot 80 meter breed. De Eiffeltoren past er precies in! Boven de grond staat een gasinstallatie, die het gas in of uit de opslag pompt. Een groot voordeel van gasopslag in zoutcavernes is dat we snel kunnen reageren op een onverwachte verandering in de vraag naar gas.

Ook duurzame energie vraagt om gasopslag

In de energietransitie, de overgang van aardgas naar andere bronnen, wordt gasopslag nog belangrijker. Als de zon niet schijnt of de wind niet waait, is er vraag naar energie. Op zo’n moment zal onze energie uit een opslag moeten komen. Waarschijnlijk is dit in de toekomst een ander gas dan aardgas. Bijvoorbeeld waterstof. Maar precies zoveel energie opwekken als waar op precies dat moment vraag naar is, zal moeilijk blijven. Opslag van energie is een onmisbare buffer voor als de vraag groter is dan het aanbod en andersom.

Opslagtanks met vloeibaar gas

Vriest het echt heel hard? Dan kan Gasunie ook nog gebruikmaken van een zogenaamde LNG-installatie op de Maasvlakte bij Rotterdam. In de tanks van deze Peakshaver bewaren we vloeibaar gas (LNG). Dit vloeibare gas kunnen we als dat nodig is weer gasvormig maken. Dit gas leveren we via ons gastransportnet aan woningen en gebouwen in de Randstad. Bij (verwachte) lage temperaturen staat de Peakshaver op stand-by en kan er snel gas geleverd worden.