Spring naar inhoud

TTF - Nederlandse gashandelsplaats

Het gas in ons netwerk is niet van ons. Wij zorgen alleen voor het transport. Wel hebben we in 2003 Title Transfer Facility opgericht. TTF is de enige Nederlandse (virtuele) handelsplaats waarbij het gas in ons netwerk van eigenaar kan wisselen. Er wordt zo veel gas op TTF verhandeld, dat de gasprijzen op het platform maatgevend zijn voor Europa. Ook in de rest van de wereld kijken ze goed naar wat er op TTF gebeurt.

Groot in Europa

Op TTF wordt twee keer meer gas verhandeld dan op álle andere gashandelsplaatsen op het Europese vaste land bij elkaar! Meer dan honderd gashandelaren en financiële partijen kopen en verkopen grote hoeveelheden aan gas via het platform. Elke dag opnieuw. TTF is een succes, omdat het handelen in gas makkelijk maakt. Het bedrijf is altijd op zoek is naar nieuwe koppelingen met andere netwerken. Daarnaast is TTF transparant én biedt het transportcapaciteit over de grenzen heen.

Waarom een handelsplaats?

Een goed werkende handelsplaats trekt handelaren aan die allemaal hun eigen gas meebrengen. Dat is goed voor de leveringszekerheid. Ook zorgt het ervoor dat vraag en aanbod hun werk kunnen doen. Zo houden we de prijs van gas laag. Onderzoekers denken dat gasgebruikers hierdoor samen misschien wel 100 miljoen euro per jaar goedkoper uit zijn.

Ook in de toekomst

Gas is belangrijk voor onze toekomstige duurzame energievoorziening. Het transport en de handel van gas blijven hierbij ook belangrijk. Met TTF heeft Gasunie een krachtige troef in handen voor de Nederlandse economie, voor de gasverbruikers en voor de energievoorziening.