Groen gas
Wat is groen gas?
Of misschien is een betere vraag: wanneer is gas groen? Anders dan bij aardgas, zijn er geen fossiele brandstoffen nodig voor groen gas. Groen gas wordt namelijk gemaakt van organisch restmateriaal, zoals rioolslib en mest. Veelgebruikte technieken hiervoor zijn vergisting en vergassing. Het biogas dat hiermee ontstaat wordt afgevangen en verbeterd, zodat het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas.
Groen gas en de energietransitie
We denken dat er binnen de energietransitie een glansrol is weggelegd voor deze duurzame vervanger van aardgas. Groen gas is CO2-neutraal en daarnaast hernieuwbaar: de bronnen die ervoor nodig zijn (zoals mest) worden steeds opnieuw aangevuld. Erg handig is dat groen gas door het aanwezige methaan (CH4) goed past binnen de gasinfrastructuur die er al is. Hierdoor kunnen we groen gas grootschalig opslaan en transporteren. We zouden al voor 2030 miljoenen huishoudens met een hybride warmtepomp kunnen verwarmen met groen gas!
Gasunie en groen gas
Onze infrastructuur is er klaar voor. Er moet alleen nog meer groen gas komen om dit breed aan te kunnen bieden aan huishoudens en bedrijven. We vinden het belangrijk dat groen gas zo snel mogelijk op een betrouwbare, betaalbare en maatschappelijk verantwoorde manier beschikbaar komt. Daarom werken we samen met andere bedrijven aan manieren om groen gas goedkoper en op grote schaal te maken en leveren. Iedereen mag gebruikmaken van onze kennis en ervaring om de energietransitie te versnellen.
Groen gas via Vergroenjegas.nl
Vergroenjegas.nl is de marktplaats waar groengasproducenten hun groengascertificaten aanbieden aan consumenten en bedrijven. Zo kunnen nu ook huishoudens en het MKB hun gasverbruik verduurzamen met écht groen gas uit Nederland.
Zie voor meer informatie: www.vergroenjegas.nl.