Spring naar inhoud

Waterstof

Waterstof is goed te gebruiken als grondstof, brandstof voor industrie en vervoer en mogelijk ook voor huizen. Het is makkelijk in grote hoeveelheden op te slaan. Daardoor is waterstof ook een goede reserve binnen de energiemix van de toekomst. Gasunie kan al in 2030 een nationale infrastructuur klaar hebben voor het gebruik van waterstof als vervanger van fossiele brandstoffen.

Wat is waterstof?

Waterstof is een molecuul dat is opgebouwd uit twee waterstofatomen (H2). In de natuur komt waterstof niet als losse stof voor. Het molecuul is altijd onderdeel van andere stoffen, zoals water (H2O). Waterstof is niet nieuw en is op dit moment al een belangrijke grondstof voor de industrie, zoals voor kunstmest.

Waterstof en de energietransitie

Op dit moment wordt waterstof vooral gemaakt van aardgas. Hierbij komt CO2 vrij. Dit noemen we grijze waterstof. Wordt de vrijgekomen CO2 afgevangen, opgeslagen of hergebruikt? Dan is het blauwe waterstof. Voor de energietransitie zijn de ogen gericht op zogenaamde groene waterstof. Groene waterstof wordt gemaakt door stroom uit bijvoorbeeld zon of wind met elektrolyse om te zetten in waterstof. Een volledig duurzame vorm van waterstof! Wij verwachten dat groene waterstof een grote rol gaat spelen in de energievoorziening. Blauwe waterstof zal op korte termijn helpen om de waterstofeconomie te ontwikkelen en grote stappen te zetten in het verminderen van CO2-uitstoot.

Gasunie en waterstof

Voor het gebruik van waterstof is een betrouwbaar netwerk nodig voor zowel transport als opslag. We kunnen hierin een enorme stap zetten door gebruik te maken van de gasinfrastructuur die er al is. Het is goed te doen om al in 2030 een basis klaar te hebben voor transport en opslag van waterstof van en naar de grote industriële gebieden in Nederlanden richting Hamburg en het Ruhrgebied. Door samen te werken, kunnen we de markt voor waterstof ontwikkelen. Al snel zal waterstof dan net zo betaalbaar zijn als duurzaam gas en duurzame stroom.