Spring naar inhoud
Datum

Start aanleg hart van nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek

De bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek ter vervanging van het Gronings gas, is in volle gang. Met de installatie van de drie benodigde destillatiekolommen (coldbox) start nu de constructie van ‘het hart’ van deze nieuwe fabriek. Dinsdag 31 maart is de eerste kolom geïnstalleerd. In de komende dagen volgen de andere kolommen. Zie ook hieronder een impressie van de installatie van de eerste kolom. 

Een groot gedeelte van dit uitzonderlijk transport vindt op de eigen bouwweg plaats. Het verkeer op de doorgaande weg zal nagenoeg geen hinder ondervinden.

Stikstof kolommen

Nu het grondwerk - uitgevoerd door firma De Romein uit Veendam - gereed is, het ondergrondse leidingwerk is aangelegd en de fundaties klaarliggen, kan de bouw van het procesgedeelte van de stikstoffabriek starten. Oftewel de aanleg van het hart van de fabriek, namelijk de installatie van de kolommen. Deze 65 meter lange kolommen, waarin de stikstof wordt geproduceerd, hebben een gewicht van ongeveer 270 ton per stuk. Onlangs zijn de drie kolommen vanuit China in de haven van Delfzijl aangekomen en overgezet op transport per binnenschip naar Veendam. Air Products - de hoofdaannemer voor dit deelproject- heeft een fabriek in China waar deze specialistische onderdelen zijn gebouwd. In de kolommen wordt bij temperaturen van minus 185 C-stikstof uit de buitenlucht gescheiden van de zuurstof.

Vervanging Gronings gas

Om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te brengen naar nul, is de uitbreiding van de stikstofinstallatie nabij Zuidbroek een noodzakelijke maatregel. Door aan geïmporteerd gas uit Noorwegen en Rusland stikstof toe te voegen, kan van dit hoogcalorisch gas, laagcalorisch gas gemaakt worden. Dat is dezelfde kwaliteit als het Gronings gas en daarmee geschikt voor o.a. onze verwarmingsketels en gasfornuizen.  Vanaf het moment dat de stikstofinstallatie Zuidbroek volledig beschikbaar is, zal de gaswinning uit Groningen vanuit het Groningenveld, tot een minimum kunnen worden beperkt.

Stikstofinstallatie

De uiteindelijke installatie beslaat een terrein van ongeveer 12 hectare en krijgt een capaciteit van 180.000 m3 stikstof per uur, waarmee maximaal 10 miljard m3 aardgas op de gewenste kwaliteit gebracht kan worden. Toenmalig minister Wiebes van Economische Zaken heeft op 9 maart 2020 het startsein gegeven voor de bouw. De verwachte planning van ingebruikname de ingebruikname is in april 2022. Met de bouw is een investering van 500 miljoen euro gemoeid.