Spring naar inhoud

Gasunie-gebouw

Het hoofdkantoor van de N.V. Nederlandse Gasunie in Groningen is gebouwd volgens de uitgangspunten van de 'organische architectuur'. De natuur is de voornaamste inspiratiebron van de architect. Het bouwwerk wordt als een derde huid gezien. Na de eigen huid en de tweede ‘huid’ van kleding, biedt een gebouw de mens een volgende beschermingslaag tegen de buitenwereld.

Met liefde gebouwd

Het organische gebouw in Groningen is met liefde gebouwd. De hand van de mens voegt het hart er aan toe door bijvoorbeeld de ambachtelijke uitvoering van de gefacetteerde plafonds.

Het organische karakter is binnen doorgezet in het meubilair dat speciaal hiervoor is ontworpen. De architecten creëerden een kantoorgebouw met flexibele indelingen en communicatieve mogelijkheden.

Een gebouw met een hart

Het ontwerp van de Amsterdamse architecten Alberts en Van Huut voldeed aan de eisen die Gasunie stelde: een gebouw waarin de medewerkers elkaar snel zouden kunnen vinden door de centrale ontmoetingspunten. Een gebouw met een hart waarin tegelijkertijd met flexibiliteit en veiligheid rekening was gehouden. De inrichting van het gebouw is grotendeels bepaald door het architectenbureau Hidde Ontwerp en Organisatie.

In de laagbouw zijn de vereiste ontmoetingspunten en alle facilitaire diensten te vinden. De hoogbouw heeft korte looplijnen tussen de werketages rondde centraal gesitueerde liften. Die zijn geplaatst achter het trappenhuis dat met het open karakter en het opvallende regenboogspectrum het harte van het gebouw vormt. In de centrale hal accentueert de hoge vide het trappenhuis met licht.

Het gebouw functioneert daarnaast als het hart van het Nederlandse gastransport.

Stadspark

Het gebouw is omgeven door een fraai stadspark met veel waterpartijen en bossages. Langs het voetgangerspad naar het gebouw ontmoet men kunstwerken zoals 'Strijdende ridders' van Eric Claus, 'Draaiend paard' van Jon Gardella en achter het hek bij de magazijnen de betonnen pilaar van Jaap van der Mey, die ook vanaf de ringweg te zien is.

Voor het gebouw in de vijver wordt de aandacht vooral getrokken door het kunstwerk, 'Man met paraplu' van Ronald Tolman. In de wachtruimte voor de tourniquetten bevindt zich een kunstwerk van Jan van der Zee, getiteld 'Hekwerk', geschonken door de gemeente Groningen.

Dakterras

Op het dakterras zijn planten en bomen geplaatst afkomstig uit de tuin van het oude hoofdkantoor van de N.V. Nederlandse Gasunie op enkele honderden meters afstand van het nieuwe gebouw. De tuin loopt omlaag, waardoor het regenwater wordt afgevoerd naar de moerastuin die het gebouw omringt.

Harmonie

De groenvoorziening rondom het gebouw en op het terras harmoniëren met het groen in het omringende Stadspark. Dit accentueert de relatie tussen gebouw en omgeving. De terreinen van Gasunie en het Stadspark lopen in elkaar over, waardoor zoveel mogelijk van de natuurlijke omstandigheden gebruik kon worden gemaakt.

Door de vele planten in het gebouw loopt de integratie met het park door tot in het gebouw. Dertig bomen die moesten wijken voor de aanleg van de moerastuin zijn herplaatst op de terreinen van Gasunie.

De fietsenstallingen zijn verdiept aangelegd. De daken zijn afgedekt met daslook hetgeen het harmonieuze beeld nog meer verscherpt.

Rondleidingen

Alleen voor bijzondere zakelijke relaties worden rondleidingen verzorgd.

De kunstcollectie van Gasunie

Gasunie heeft al jaren een warme band met kunst. Gedurende 25 jaar bouwde de kunstcommissie een collectie op van circa 1.750 werken die zowel in het hoofdkantoor in Groningen als op Gasunie-locaties elders in het land hangen. De schilderijen, aquarellen, grafiek en sculpturen van voornamelijk Nederlandse kunstenaars zijn te zien in ruimtes zoals de bedrijfsrestaurants en vergaderzalen. Medewerkers kunnen ook kunstwerken voor hun eigen werkplek uitkiezen.